FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

WEDED BLISS

Daisypath Anniversary tickers

OUR GIRL

Lilypie Second Birthday tickers

OUR BOY

Lilypie First Birthday tickers

EL TIGRE (TIGRA)

PitaPata Cat tickers

Tuesday, December 29, 2009

Sekitar Majlis Resepsi...

Ni antara gambar-gambar yang sempat saya grab dari kawan-kawan... Enjoice!!



Far from behind... Pelamin and also the Bride & Groom


This is me... Make-up Session
(Make-up by Amy @ Keyra Mansor Boutique, Kuala Lumpur)
only for RM300 x 1 make-up
5 mins before bersanding... Nervous but still can smile... ;-)

The Bridesmaid - Nurul Ain

The Best-Man (Kulip) & The Bridesmaid (Ain)

Cake-cutting ceremony



He's smiling all day long...

Think he's happy tht our wedding became a success!



The Bride & Groom





Our wedding Cake
Specially requested by us


The Dais - by Gezal Mihat
The Food - by Permata Waja @ Dewan Prima LJT,
Taman Melawati

The Hand Bouquet - by Wedding @ Heart

Wednesday, December 9, 2009

Nak BABYYYYY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nak Baby....!!! ;P

Sunday, December 6, 2009

Menjelang majlis persandingan 13/12/09 dan 20/12/09

Salam semua,


Alhamdulillah semua persiapan aku hampir siap termasuklah baju sanding dan juga kelengkapan diri yang lain. Sekarang yang tinggal hanya 'doorgifts' dan juga majlis itu sendiri..

Sunday, November 29, 2009

Raya yang penuh makna tetapi pilu rasa hati bila insan yang dinanti tak kunjung tiba...

Salam semua...
Aidil Adha kali ini penuh makna buat aku... pertama kali beraya sebagai seorang isteri... Suami disisi seperti biasa dan yang paling bestnya awal pagi raya, aku dan suami bersetuju untuk beraya bersama keluarga mertuaku di Melawati... dan apabila petang tiba, aku dan suami berangkat pulang ke kampung halamanku di Alor Setar, Kedah...
Although agak penat bila terpaksa travel 2 tempat dalam satu hari.. tapi aku rasa sgt puas hati... Dapat juga aku beraya dengan keluargaku seperti saat aku masih bujang dulu... Ade Balqis, Haikal, BIL, Kak Long, Anas, Mama, Abah dan insan yang paling penting dalam hidupku... Nenek! heee...
Tak sabar rasanya apabila fikirkan reception aku cuma tinggal lg 2 minggu shj.. lg 3 minggu, reception di KL... Nenek turut join keluargaku ke majlis bertandang di KL nanti..huhu.. Tinggal 2-3 perkara sahaja lagi masih belum selesai... slideshow, kek, mak andam di k.l dan kedah, baju pun belum ambil kt tailor and also doogifts yang setia menanti aku di kedah utk dirias.. ngee.. sure penat kn! nw tak terase busy lg.. tp x tahu la minggu dpn ble aku dh mula cuti..weeee...
Hari ni patutnya aku terpakse EL since my bas yg bertolak last nite from kedah lambat sampai dr time yg sepatutnya.. yela, massive jam dekat Sungai Perak! haiyaaaa!!! aku dan suami dah cuak habis ni.. pukul 5 pg baru kt Sg perak.. gial ape ntah! patutnya by 5 dh sampai jln duta.. Aku pun dgn x rela hati text pd boss aku ckp nk EL hari ni... Tp since aku tak apply cuti, dia ckp dia nak aku masuk office jugak walaupun lambat.. jadi tengah har tadi aku pun masuk la office.. Ushar2 blog org lain ms lunch hour.. n aku terbaca satu entry kawan aku yg sorg nih... ade la kisah dia yg membuatkn aku rs kesian.. Tapi tula, although situasi kami lebih kurang sm, pttnya dia rs bersyukur.. at least insan yg dia tunggu kunjung tiba.. walaupun dia keseorangan di malam raya, tp baby dia tetap disisi.. Aku?? jgn kata mlm raya.. weekdays pun aku dok sorg2.. heee.. bkn nk merungut.. tp at least dia ade anak yg belum menemani dia.. Tapi aku tak spt dia..
Sedih la.. bila sayang nak datang ni?? ibu rindu... [gila agknya aku nih... tp aku rs kwn2 semua tahu betapa sukanya aku pd bdk2.. heeee jd itu psl la aku mcm x sbr2 nih...] heee... Suami selalu pujuk.. dia cakap "relax.. masih awal lagi.. jgn terlalu mengharap..." betol la kot tu syg.. jgn terlalu mengharap.. tp baby u ni dah rs pilu tgk kwn2 semua happy dgn baby dorg... weeee...
Kawan2... doakan aku supaya cpt ehem ehem ye...!! Thanks in advance!!

Saturday, November 21, 2009

Sungguh cepat masa berlalu....

Salam semua,
Tak sangka.. dah sebulan lebih aku bergelar isteri... dan setelah beberapa minggu berjauhan dari suami, aku akhirnya pulang ke pangkuan suami... macam mana tu?? aku tak merajuk... aku tak lari dari suami... tapi kehendak kerjayaku ini memaksa aku berkerja di Melaka selama lebih kurang 1 bulan sebelum aku berjaya ditempatkan di negeri kelahiran suamiku...
Hurm... baru je 1 minggu aku memulakan tugasku di Kuala Lumpur... alhamdulillah, setakat ini aku masih mampu meneruskan usaha ku selama ini.. seminggu di K.L aku cuba untuk tidak bermalas-malasan.. sebab kat sini tak seperti di Melaka dulu... di KL "no day without a case" .... Doa keluargaku dan juga suami mengiringiku setiap hari...
Alhamdulillah... bila pulang ke pangkuan suami ni.. aku rasa hidup ku lebih bermakna... dpt jimat banyak duit belanja.. tapi itu bukan apa yang aku harapkan.. aku perlukan suamiku di sisi.. sebab selama ni dia lah sahaja yang sudi mendengar keluhan hatiku.. ape kawan2 buat pada aku hari ni.. walaupun bukan semua perkara dia memihak pd aku.. tp at least, apa sj yg aku cakap dia dengar dan kadang2 keluarlah komen2 jujur dia tu... heeeee... I sayanggggg U, Hubby!!
Beralih kepada perkara lain.. Isnin lepas hari pertama aku mulakan tugas di KL.. biasalah, hari pertama dlm kamus hidupku means hari yang penuh dgn kelam kabut aka clumsiness... [btol ke??] heeee... On my first day itself, aku dah kehilangan hp yang paling aku sayang sekali.. my Nokia E71.. tu la akibat dr kecuaian aku sendiri.. now aku dh fobia... huuu... Aku tertinggal hp aku kt 'public gallery' ... and ade la mangkuk yang tak bertanggungjawab dah amik hp aku tu.. Tak mengapa, setiap yyang berlaku ade hikmahnya.. hari ni aku susah - org yg curi hp aku tu hidup sng lenang... tp esok nasib dia belum tentu cerah lg.. kan..
Apa2pun...biarlah Allah sahaja yang membalas perbuatan keji dia tu... Aku?? moved on je... sedih pun ade.. sampai rs nak nangis depan IO je.. tapi aku tahankan jugak.. Nasib baik ade Azali.. dia yang pinjamkn aku hp dia untuk aku call bgtau hubby hp dh kene curi.. Thanks Azali!! mana tak sedih.. hp E71 tu hubby yang belikan saja2 sbb nak boria katanya.. [hubby pn ade exactly like mine..]
Hubby pujuk aku.... dan akhirnya walaupun aku berkali2 cakap aku fobia nk pakai hp mahal2 [takot kene curi lg..] Hubby pun berjaya belikan aku Blackberry Curve.. huhu.. the latest edition in Blackberry's.. buat masa ni, kegilaan aku pd FB makin memuncak.. sbbnye, BB kan boleh FB!! huhu...
Tapi ape pun.. thanks to all yang banyak membantu aku masa hp kene curi.. still rs cedey!! my black steel E71, I'm gonna miss u a lot!! [byk files dlm MMC tu... HANTU PUNYA PENCURI!!] Best sgt spngjg gn E71 n aku tak pernah sekalipun merungut pasal function2 dia yang user friendly tu.. sobbbb!!!!! and thanks to God too.. sbb instead of losing my E71... dikurniakan dgn kehadiran B/Berry yang mmg selama ini menjadi idaman.. huhu..
NOW... tinggal satu je lagi kehadiran yang aku nantikan... My BABY... hehehehheeeee...
Moga sayangku ini hadir dalam masa yang terdekat ni... AMIN!

Sunday, November 8, 2009

34 hari lagi...

Pergh... letih sgt2 bile fikirkan senarai tetamu yang tak putus2 ni.. Setiap kali strike outkn nama sesape yg nk dijemput rase ralat pn ade.. yela.. bknnya tak pernah lepak semeja.. tp tak cukup rapat utk di jemput.. time2 mcm ni la kene btol2 pilih bulu.. [bukan bulu ketiak ok!]
Tiap kali call kwn2 semua tya.. "mane kad aku??" adeh! 1 keje nk menjawab... tak jemput nti kecik hati.. tp ble jemput, tak dtg lak.. sdgkn kad2 tu bguna utk org yg tahu menghargai persahabatan tu kn..Jadi my guests list utk side suami agak ltd to those yg mmg aku sgt2 rapat dan scr tak lsg berkaitan dgn kerja aku [for eg, colleagues kt states] n also yg mmg konfirm kalau jemput akan dtg py..And to those yang tak dpt kad jemputan tu.. bkn aku tak jemput.. tp kad tak cukup k.. yela, dh nama pn tumpang quota kt side suami.. takkan nk melebih2 dr suami kot kn.. huhu.. kwn2 dia pn tak terjemput dh ni.. hikhik! ramai sgt2... bkn ratus2 kwn2 dia.. malah ribu2.. n semuanya dia rapat.. so, ble bygkn tak bpe ramai je aku boleh jemput?? tu blom masuk family/relatives dia lg.. mmg tak cukup ink la nk tulis nm..huhu
Jadi to those yg tak dpt kad, tp dpt my FB invitations, do come ok!! u r all invited.. tp jgn bwk sekampung lak.. mati aku nk menjawab nti.. siap2 ley pengsan siott!!haha..
As for the persiapan.. Alhamdulillah.. door gift je.. [tu pun dh tempah..] cuma nk bg kt tetamu je [hrp2 cukup la...] Baju sanding..dh gi fitting last week... Cantikkk!!!! sumpah tak nyesal tmph kt tailor tu.. i love u EVE! thanks to Jaja coz promote kn diz lady to me.. from my baju tunang.. to bj nikah hggalah ke bju sanding.. aku serahkn semua pd dia.. even my veil pn! huhu..baju suami pn dh siap tinggal nk gi amik je.. hikhik! Kasut sanding..dh berbulan2 siap.. flower girl je..nak kene train sket.. sbb dia ni playful sgt2!! huhu Balqis Aina.. rindu dia!Kekcum my bday cake... cantik! ala2 nieyl's..tungguuuuu...hihi
**Buat masa ni kad semua telah siap ditulis nama dan akan diedarkan secara pos, ataupun by hand.. Jadi my wish here.. is to meet u guys on my reception k...!!! tata!!!

Wedding Invitation





Dear All,

We are hereby inviting all our acquaintances to our wedding reception on 20 December 2009 (Sunday) which will be held at Dewan Prima LJT, Wisma LJT, Pusat Bandar Melawati, KL.

Everyone's presence are very much appreciated. Many thanks in advance! =)

Color Theme: Red, Black & White




p/s: Ample parking space is available at basement and it's FREE. So, please help yourselves and PLEASE don't park at the roadside cuz it'll cause inconvenience to other road users. TQ.






Sunday, November 1, 2009

for your info (fr my mummy)

kaklong shinat
ada rumah apt bli sendiri... loankereta perdana dan satria dah xde hutang...rumah value dah RM120k dah.. lebihla dari rumah korang kat KAMPUNK tu.. kira aset kami more valuable la pasal dok kat KL


baby
rumah sewa, skrg dlm process nak bli rumah tu yg harga dia RM250kkereta merc lampu bulat dan wira.... (wira xde hutang.. dah abis bayar)merc tu mmg bagus dia bli... layakla utk laki dia yg bisness kencang (bkn bisnes stationery yek.. tak main)


aku
(tak lalu nak gelar diri aku kakngah.... badi ko lekat)rumah apartment tu RM110K aku bli tu pun 10 tahun dulu. down payment RM50k cash duit sendiriKereta merc xde hutang... sekarang aku pki Grand Vitara RM120K.pun down payment RM30k kmi letak. sebulan nak kena bayar RM1k... mm lebih kurang gaji ko kot.. rumah kakak ko yg bdn mkin buntal tu pun lebih kurang harga keta akulakan.. tapi aku pki keta harga rumah kakak ko.. fuh.... so far keta aku paling hebat dari korang2 kat KAMPUNK tu. sekarang sewa rumah kat Taman Pahlawan semi d 5000 sq ft... blakang rumah aku bos ke2 paling besar petronas sg udang.. just imagine.. walau pun sewa, harga sewa lebih mahal dari harga korang bayar loan rumah kat bank.... laki aku pun paling hebat dari korang2 kat KAMPUNK tu also... SENIOR EXECUTIVE ENGINEER... mmm senior yok!!! gaji.... xyah citala. meleleh air liur korang nnt. tapi aku nak cita jgk RM8200.. xcukupla... plus 6 bulan bonus petronas bagi dah tiap2 thun setahun pun aku dah ble bli Waja cash... tapi laki aku tak suka keta malaysia... quality tin sardin... hanya sesuai utk orang yg tak de det nak bli keta import. klu ayah aku dan adik aku pki keta mlsia xpe tu second car. harga keta aku mampu bli keta kecikcikai yg ko pki skrg ni 3 4 biji.. sorry to say... aku tak heran harta korang. b4 korang senang duit mak bapak.. skrg makan pkila dgn duit laki ko dan kakak ko yg ado je tu... welll compare kat sini laki2 kami lagi hebat... berusaha kerasla klu nak setanding dgn laki2 kami... laki aku pun belajar kat Jepun dulu pun tak mainla U dlm malaysia ni


Lagi aku nak minta tolong hang value tanah tepi laut laki aku kat tg biara, kg balik batu.. baru pas tambak rm10k jgkla kena... laki aku cadang nak wat banglo kat situ... fuh klu jadi nnt aku upload fb dari proced pelan lantai spi ke decorate rumah tu... mesti meleleh air mata air idung korang..pasal tanah tu pun dah cecah RM1mil kot hehehemmm harap kenduri kawin hang nnt xla ulu mcm kak hang dulu.. ada ka pi pilih colour hindu... opss sorry aku tak kata hang na, jgn terasa... mmm mmg la pada pdgn mata aku yg class ni korang semua kat sana tu xdela ada taste sgt pun... mcm hang decorate rumah mak hang tu dulu apsal la pi letak daun plastik ganti border wallpaper.. aku nak gelak tpi tak spi ati... ulu betulla korang yeola asal pun dari ayer putihkan... hehehehe... so tolongla jgn pos kad raya kawin hang mcm hang pos kad potostate buruk ari tu... kmi takmo apa benda darikorang spi rumah kami...so aku wish hang semoga berbahagila dan aku kesian kat laki ko tu pasal dapat ko.... klu dia tahu kelaku hang lagu mana sahih dia pun tinggslkan hang camna pak ya tinggalkan hang dulu....





my testimonials??? SOOOO PATHETIC.... [penulisan di atas oleh seorang mak beranak 3...dan seorang isteri kepada suami...]

Tuesday, October 27, 2009

Pregnancy

You may be thinking about having children. When planning for a baby, you should evaluate both you and your partner's lifestyle to make sure you are both in the best physical and emotional shape. If you are planning a pregnancy, this should be done at least one month, but preferable three months, in advance. Before pregnancy, you should:

1. Quit smoking, doing drugs and drinking alcohol
2. Be at an ideal weight and eat healthy meals
3. Have an IUD removed and do not take birth control pills


Most women do not know the actual date of conception, but they do know the date of their last menstrual cycle. This is the point from which a pregnancy is dated. Your due date will help your doctor determine when to do certain tests and to evaluate the growth of your baby. Day one of your cycle is the first day of actual menstrual bleeding. This is when the lining of the uterus is shed. Around day five of your cycle, an egg begins to mature inside of a fluid-filled sac inside of one of the two ovaries. Around day 14, the sac ruptures and releases the egg. Because ovulation normally occurs around day 14, a missed menstrual period about two weeks later will indicate pregnancy.


After ejaculation, millions of sperm travel from your vagina to the fallopian tube. Only a few hundred make it to the egg and release enzymes that will allow one of the sperm to penetrate the egg's protective coating. Once one sperm has penetrated the egg, a change takes place and no other sperm can get inside. This is the moment of fertilization. The body of the sperm then dissolves and the DNA from the sperm fuse with that of the egg. Because pregnancy is dated from the first day of your last period, for the first two weeks of pregnancy you're not actually pregnant. Your baby will be conceived by the end of the second week.


Most women do not even know that they are pregnant at this time because they have not missed a period. Even though you are considered three weeks pregnant, your baby is in the first week of development. At this point of the pregnancy, the fertilized egg is very small and does not look like a fetus or a baby. The fertilized egg is actually a group of cells that continues to multiply and grow very quickly. The fertilized egg divides within a few hours to give a two cell zygote, then a four-cell zygote and after about four days a blastocyst. The blastocyst has approximately one hundred cells! It is size of the head of a pin and is about 0.006 inches long. Even though just a few days old, all DNA information is already there, telling your baby what color of hair to make, what sex to be, and even hair texture, eye color, height, and weight (to a certain degree of course). Amazing stuff isn't it!


Even though you might not know you are pregnant, there is a lot going on inside of you right now! The sperm has fertilized the egg and your baby's sex is determined at the time of fertilization! A Y-chromosome-bearing sperm will produce a baby boy and an X-chromosome-bearing sperm will produce a baby girl. You may have been aware that you were ovulating, but it is too early for you to notice too many changes. Your breasts have not yet started to enlarge and you are not getting any larger yet. However, sometimes women do notice some slight bleeding or spotting when the fertilized egg implants itself in the uterine cavity.

Think you might be pregnant? Check out the early signs.


Missed a period
It’s the most obvious sign of pregnancy so if you’re unusually late it’s worth taking a pregnancy test.

The classic sign? Morning sickness!
Morning sickness affects everyone differently – you could feel nauseous or physically sick. It can start a few weeks after conception or even after just a few days. If you’re very lucky, you won’t experience it at all. It’s not a very well described symptom – it can strike at any time of day or night, not just in the mornings!

Going to the toilet a lot!
If you notice you’re constantly running to the toilet, this could be a good sign that you’re pregnant. All of the hormonal changes your body goes through during the first trimester can make toilet stops more frequent.

Feeling tired?
One of the most common early signs of pregnancy is a feeling of complete exhaustion. It happens as a side-effect of a rise in the levels of the hormone progesterone in your body. So if there’s no other real reason for you to be so tired, check the other symptoms here to see if you could be pregnant.

A funny taste in your mouth
Some mums say that when they first became pregnant they got a funny taste of metal in their mouth. Other women develop an unexpected dislike for something familiar, like fish.

Changes to your breasts
The skin around your nipples is called your areola and one sign of pregnancy can be that it becomes noticeably darker and bigger.

Unexpected bleeding or cramps
Your fertilised egg will travel from your fallopian tubes and settle in your uterus to grow. This is known as implantation and happens between weeks 3 and 4. Implantation sometimes causes side effects, including cramps and some light spotting that’s red, pink or brown in colour.

Confirm your suspicions with a pregnancy test
Of course there’s only one real way to be sure you’re pregnant. You can get a reliable positive result using a home pregnancy test from the first day of your missed period.

Working out your ovulation cycle

If your health and nutrition check-up conditions are up to scratch, then it’s time to learn more about when your body releases your egg – otherwise known as your ovulation cycle. This helps you know the time when you’re most fertile.

• When do you ovulate?: Your periods happen around every 23 to 35 days and you're most likely to ovulate roughly two weeks before your period, although it varies, woman to woman. Most women have a 28-day cycle and ovulate around day 14.

• Ovulation signs: When you're ovulating you might notice your vaginal mucus increases and becomes gluey or like egg white.

• Recording your temperature: Important ovulation signs also include clear changes in your body’s temperature. You can predict your ovulation cycle by taking your temperature. It drops just before and rises after ovulation has taken place but you need to record it at the same time every morning, before drinking, eating or getting out of bed.

• Buy a predictor kit: You can buy ovulation predictor kits at large pharmacies or most large health stores. They contain sticks that you use to test your urine, a bit like a pregnancy test.

• Have sex regularly during your fertile period: When you think you’ve spotted all your ovulation signs, it’s time to have plenty of sex! This will boost your chances of conceiving, especially as sperm can survive for up to 7 days so are more likely to connect with the egg, which only survives unfertilised for up to a day.
*source taken from: www.dumex.com.my

Monday, October 26, 2009

Bukan seperti yang kau sangkakan...

Salam semua...
Aku ade duit.. Cuma aku taknak habiskan.. Kalau dulu boleh lah habiskan.. tapi reception dah makin dekat.. Emergency money perlu ada sebab ko takkan tahu ape hidden costs yang ko perlu keluarkan di saat2 akhir.. So kalau ko ingat aku mengadu kat blog ni aku 'takde duit' means betol2 aku takde duit ok..
Aku bukan macam ko nak declare berapa banyak harta aku ade.. Baik kat blog ni mahupun kat Facebook ataupun Friendster.. hahahaaaa.. Tak tahu lah ko ade baca tak bendalah blog ni.. Tapi if u do.. Aku sekarang suka tengok ko punya telatah yang macam dengki dengan aku kan..
One good thing is that.. there are times aku pokai dari segi kewangan.. Tapi.. aku takde la nak declare2 aku minta duit dari laki aku ni... Takde duit means.. aku dah guna duit untuk persiapan wedding aku.. Takde la sbb aku makan kat tempat mewah ke ape ke..
Kalau setakat makan kat tempat mewah dah menunjukkan yang aku ni kaya raya..hahaah..agak menggelikan jugak la.. sebabnya.. ko tahu ke aku punya selera kat tempat yang mcm mana?
"Siapa makan cili dia terasa pedasnya..."
Peace!
xoxo,
Absolute Biel

Sunday, October 25, 2009

Sekitar Pernikahan...










Mampos ko la.. Busybody..

Salam...
Malas aku nak layan ko punya kerenah... Suka hati ko la... nak cakap ape... Semua orang berubah ikut peredaran masa.. ko je yang stuck-up tak leh nak terima perubahan orang lain... :P
xoxo,
Absolute Biel

Tuesday, October 20, 2009

My Wedding Ring...

Salam semua....
Bukan nak menunjuk ok... Cuma ingin berkongsi kegembiraan ini... Inilah cincin yang menjadi saksi cinta dan penyatuan kami... Adore Collection from Habib Jewels... Mungkin design ini biasa sahaja bagi sesetengah orang but... This is my idea of a PERFECT wedding ring...



** Sori gambar kureng jelas...


Saya suka... suami pun suka... hehe... KAMI BAHAGIA!!




ini iklan weight gain..haha!

Saya kini FULL-TIME memakai hijab...huhu!

xoxo,

Absolute Biel

Saturday, October 17, 2009

17 Oktober 2009... Jalan-Jalan Cari Makan & KLCC

Salam semua...
Hari ini.. 17 Oktober 2009.. Saya dan suami seawal pagi dah sibuk2 iron baju untuk aktiviti kitorg hari ini.. haha.. Saya sibuk mix n matchkan baju saya dan si suami pula sibuk cari baju2 yang dia masih boleh muatkan.. hee..
Suami.. semalam lagi dah ingatkan hari ni ade 'open house' yang perlu dihadiri dan dia janji dengan saya selesai je pergi open house kat Kg Pasir, dia akan bawaa saya tengok movie dan jugak window shopping.. ye la... since kahwin, dah lama kami tak pergi window shopping..hee..dia tahu minat saya pada shopping.. But pas nikah ni, saya pula dah hilang minat sikit.. mana taknya, fikirkan komitmen masa depan yang sedang menunggu saya ni.. Jadi, lebih baik saya berjimat dari sekarang kan..
Pergi open house lepas Zohor... Saya kenakan baju kurung chiffon plain warna merah hati.. dan berhijab warna sedondon..Suami pula, lebih selesa dengan kemeja hitam kegemaran dia.. Saya tak kisah, janji dia suka...
Sebelum pergi.. Suami ade request pada saya.. Dia nak beli t-shirt... Sedih saya dengar, nak2 lagi hari lahir suami dah makin hampir [21/10/09] Saya mati kutu.. Dalam hati, "btol ke dia nak baju baru ni??" ... Saya terkilan, sbb saya sibuk sangat sampai tak ada masa nak belikan hadiah hari lahir dia.. Macam mana ni??
Lepas pergi open house, suami terus bawak saya pergi jalan2 kat KLCC... Ramainya orang.. yela, hari ni kan Deepavali.. Sampai je terus beli tiket "Cloudy with A Chance Of Meatballs" Best sangat citer tu!!! then,after beli since movie pun started at 8p.m, saya dan suami pergi window shopping.. tengok itu, tengok ini... Tetibe nampak butik Ed Hardy dah buka... Saya terus tarik tangan suami.. Saya adela terbekenan dengan 1 tshirt ni.. blink2 gitu!.. Tapi mak aiii..harganya jangan cakap la.. RM9++ kot.. gila apa.. untuk sehelai tshirt kain nipis tu je.. harga dah macam tu.. saya lebih sanggup beli tshirt AX dari habis almost 7x ganda duit saya on Ed Hardy... Terus saya batalkan niat nak beli untuk suami,, Sebab kewangan kureng mengizinkan sejak2 pas nikah ni..
Sorry Hubby... Isterimu ini, tak seberapa mewah macam setengah isteri orang lain sayang... Isterimu ni baru je grad and baru je nak meningkat naik dalam kerjaya.. Nanti dah stabil anything u want/need, i'll buy it for you ye sayang,, Mungkin saya perlu fikirkan hadiah yang lain.. saya buntu! Tapi bagi bunga and dinner for two pun beres aja kan??? haha...
Seterusnya, pukul 11 malam baru saya dan suami pulang ke rumah.. But Suami cuma sempar hantar saya kat depan pagar rumah... Sebab tetibe je kawan dia call nak buat meeting... Jadi dia tinggalkan saya sorg2 di rumah.. Sobb!! kena tinggal lagi.. uhuk! Saya pun naik bosan.. layan la Jerry McGuire... Leading role, Tom Cruise dan Renee Zellweger.. best lagi!!!!! huhu...
Now..saya menaip lak entry ni.. dan mula hilang idea nak citer ape... heeeee...Mungkin waktu tidur saya sudah tiba... Till then, BYE readers!!!
xoxo,
Absolute Biel

Thursday, October 15, 2009

Hari Ke-13

Salam semua....
Hari ni masuk hari ke-13 kami sah menjadi suami isteri... Tak banyak benda berlaku... Cuma yang pasti kami masih berjauhan... Suami di KL, saya di Melaka...
Hari ni hari Jumaat... Ade la mood sikit untuk post entry nih.. hehe... petang nanti lepas waktu kerja saya akan terus shoot balik ke KL... Suami akan ambil saya di Subang sbbnya saya balik KL dengan Jaja... Jadi drive kete Jaja dan sampai di Subang, suami dah sedia menunggu... Thanks to Jaja dearie.. Tak terbalas budi kamu...
Hari ni kerja pun tak banyak.. IP dah saya minit dan sedia untuk direkod keluar... Cuma ada certain2 IP yang perlukan banyak masa untuk saya teliti.. Bukan malas, cuma takut tersalah baca / buat keputusan... Hurm... Macam ni la susah kerja saya.. Saya perlu pastikan keadilan diberikan kepada semua pihak... Kadang2 ada doubt juga dengan keputusan yang saya buat ni.. Tapi setiap kali macam tu, saya pasti tak lupa untuk bincang dengan ketua saya mahupun dengan rakan sekerja.. Mereka yang banyak membantu...
Hurm... saya pun tak tahu tulis ape sangat.. Cuma jari2 saya ni ngidam nak menaip entry pada hari ni..
Oh ya.. Lagi satu saya ingatkan pada pembaca... Kalau rasa geli dengan luahkan / cerita hidup saya ni.. please...please...please jangan baca blog saya ni... Bukan apa, saya tulis berdasarkan apa yang saya nak tulis... dan selagi saya tak mengganggu hidup orang lain, selagi itu tiada apa-apa yang perlu di perkatakan..btol kan?
Saya agak terkejut [saya tak terkilan pun...] kerana ada orang yang membaca blog ini dan terus gunakan bahasa yang pada saya agak kurang ajar / sensitif... Siapa kamu untuk menghakimi hidup rumah tangga saya? Hanya saya mengenali suami saya... Dan begitu juga sebaliknya... Dan bukannya KAMU yang sentiasa tak puas hati dengan hidup orang lain...
Tapi tidak mengapa... Mungkin kamu belum lagi mengecap bahagia... Jadi saya maafkan... Cuma pesan saya, jangan baca lagi blog saya selepas ini...
OK..saya rasa itu saja yang saya ingin tulis dan luahkan pada entry kali ini... till then, bye!
xoxo,
Absolute Biel

Sunday, October 11, 2009

1 minggu sudah berlalu...

Salam semua...
Dah lama saya tak update blog ini.. rasanya sudah hampir 1 minggu saya biarkan blog ini bersawang.. heee..
Maaflah.. bukanlah saya dah hilang mood untuk ber'blogging' sejak bersuami ni.. Cuma saya kurang sihat.. Dah dekat 5 hari saya demam.. mulanya sakit tekak je.. tapi bila dah start masuk kerja, saya mula demam..
Sedih! masa start demam.. saya di Melaka.. Suami pula di Kuala Lumpur.. Sangatlah sedih.. suami nak datang Melaka tapi saya cakap tak perlu.. sebab taknak susahkan dia.. saya pendam je kesihatan saya ni dari orang lain i.e kawan sekerja... sebab bukan apa, nanti kena usik macam2 lak.. heee
Balik je Melawati, demam saya makin teruk sampai lah ke saat ini.. [demam pun still boleh update blog ke???] ni pun.. saya tengah habiskan masa depan tv gak ni.. Suami saya? kat sebelah saya la.. Dia tengah layan G-Force.. Ketawa tergolek2.. haha! sian dia.. siang malam, tengokkan saya.. Jaga saya sampai tak cukup tidur.. Malam2 saya merengek macam budak kecik.. kesian kan?? tapi tula.. saya memang tak dapat tidur nyenyak...
Esok pulak keje.. demam masih belom ok.. dan sekarang tengah berkira2 esok boleh masuk kerja atau tak.. tengok macam mana pagi esok.. huuuu..
ok lah..saya nak pergi sidai kain lak.. banyak keje rumah yang tertangguh,, maklumkah.. saya di Melaka.. suami sorang2 di k.l.. sian dia.. tak terurus saya tengok.. sedih! dahla hujung ni sibuk dengan undangan open house je.. ok la.. Gudnite all!


xoxo,
Absolute Biel

Tuesday, October 6, 2009

Akad Nikah 3 Oktober 2009


Salam semua...


Alhamdulillah.. pada 3 Oktober 2009, Sabtu yang lalu, kami telah selamat diijabkabulkan dan aku kini sah bergelar isteri kepada Mohd Ridzuan bin Abdul Gaffur...


Setelah bertahun-tahun menjalankan tanggungjawab aku sebagai seorang anak dan juga kakak.. Kali ini, tanggungjawab aku telah bertukar kepada seorang isteri pada suami...


Harap kalian doakan kesejahteraan rumah tangga kami.. Amin...


HUBBY & WIFEY

Tuesday, September 29, 2009

3 hari lagi..dan aku masih belum tidur..

Salam semua...

Sekarang dah pukul 2.43pg, Rabu 30/9/09... Hurm.. Sekejap je masa berlalu.. Tinggal 3 hari sahaja lagi sebelum aku sah bergelar isteri kepada Mohd Ridzuan Hj Abd Gaffur.. Bahagianya!!

Sunday, September 27, 2009

Salam semua...

Kami akan menamatkan zaman bujang kami dalam masa 6 hari saja lagi.. Hari ni, kami berdua hanya sempat ke Carrefour Wangsa Maju untuk cari tudung yang akan dipakai pada majlis pernikahan nanti.. Alhamdulillah baju Labey sudah siap semuanya.. Cuma yang tinggal kini kepeningan aku dalam mencari tudung nikah.. Banyak yang berkenan.. tapi bila beli and balik pakai dengan veil.. ade je yang tak kena.. kan ke dah membazir namanya tuh.. tapi Alhamdulillah jugak la setelah bergelar isteri nanti aku akan memakai tudung/hijab sepenuh masa.. Jadi takde lah bazir sangat kan? coz yang mane tak jadi nak pakai untuk nikah tu, bolehlah dilaburkan untuk masa2 hadapan nanti kan.. InsyaAllah..

Lepas ni.. turn untuk pergi mencari bunga-bungaan untuk hiasan hantaran dari pihak Labey untuk aku pulak..Pelik jugak kenapa perlu cari bunga lagi.. sebabnya, semua hiasan dari alas dulang, bunga hiasan dan hinggalah ke warna ribbon aku dan Labey dah siapkan untuk Umi.. Tapi Umi still insist nak pergi beli.. huhu..

Tak ape lah..Anak sulung and itulah satu-satunya anak lelaki yang dia ada kan.. Biarlah..mungkin dia ada idea dia sendiri kan.. Kits tunggu dan lihat sahaja apakah hasilnya ok.. Cukup setakat itu sahaja untuk hari ini.. Take care!

xoxo,

Absolute Biel

Thursday, September 24, 2009

Mengantuknye..

Dear Bloggers...
Semalam tak dapat tidur.. Jadi aku rasa2 aku hanya berjaya tidur pd pukul 1.10 pg..hihi. Pukul 4.45pg aku dah kena bangun untuk siap2 pergi keje.. Pagi ni, aku tumpang Jaja gi keje kt Melaka.. Malas nak tidur rumah melaka since tak ade sesapa pun kt situ..
Pukul 5.40pg terus bertolak ke rumah Jaja.. and sampai sana dalam kul 6.05 pagi.. masa tu Jaja nak solat Subuh.. nampak Simba gaduh2 dgn Jaja nak keluar rumah.. Jaja tak kasi Simba keluar.. huhu.. notty Simba! Tunang lak pesan kat aku tolong tampar bontot Simba.. erm.. Sayang, kalaulah Simba tu nak kat i la kan.. dah lama i tampar2 bontot dia..Simba ni pelik sikit dari kucing yang lain.. Aku baru je dok depan dia nak usap2 bulu dia.. sekali, dia lari daa.. aiyak! Dia memang taknak aku la.. sobb!!!
Bertolak lak dari rumah jaja ke office.. sampai dalam kul 7.45pg.. nasib baik sempat untuk punch kad..huhu. Sampai ofis, aku dan jaja pun buat warming up.. hihi [dlm erti kata lain.. Ushar FB and layan Sorority Life..] ... But up until now.. I have nothing to do.. No IP to kaji and no IP untuk persiapan bicara. Nampaknya macam diari aku hari ni kosong je la..huhu..
and even now pun.. semasa sedang menaip entry ini..
Aku.......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
MENGANTUK!!!!!!!!
xoxo,
Absolute Biel

Tak faham...

Dear Bloggers..

I found this at my cousin's FB.. "and the winner is..."

Dear cousin,

"Kalau kita memohon maaf terlebih dahulu tiada salahnya.. tidak semestinya kita yang bersalah.. Tidak semestinya kita mengaku kalah.. Cuma kita tidak mahu menambah musuh atau dosa.. Biarlah kita memohon maaf terlebih dahulu.. kerana orang yang memohon maaf itulah antara orang yang mendapat ganjaran pahala yang lebih besar berbanding orang yang memaafkan."

Ape yang kak ngah buat selama dari saat kak ngah jadi tunangan orang..sehinggalah kak ngah memohon maaf dari kamu sekeluarga.. itu sahaja yang kamu nampak..

Tapi apa yang kak ngah dan yang lain2 nampak tentang kamu selama ini.. Kak ngah tak pernah maklumkan pada orang sehinggalah ke saat korang mencaci..menghina.. kak ngah..

Kamu kata kamu kecik hati.. tapi kamu tak fikir keciknya hati kak ngah bila sehingga ke saat kak ngah mohon maaf dari kamu.. kamu masih belum beralah..


Wednesday, September 23, 2009

Hampir..

Mengantuk betol masa drive td.. Nasib baik tak berdentum dgn Honda Jazz yang eksiden kat tengah2 highway td.. aiyak! tula.. lain kali beli keta warna cerah2 [huhu..kena btg hidung sdiri..] Nasib baik ade bas yg bg lampu hazard td .. Kalau tak dengan aku2 sekali eksiden kat situ.. Alhamdulillah ~~ :)
Baru balik dari mahkamah.. Ade kes arini.. Penat.. sebab saksi tu sakitkan hati aku..penat aku cakap..berbuih2 mulut aku..tapi dia taknak bagi keterangan elok2.. overall, kurang memuaskan..
Tapi takpe.. Esok masih ade.. Submission boleh hentam kaw2 lawyer tu.. Doakan aku berjaya kali ini.. Daa~~

Tuesday, September 22, 2009

The Break Is Over..

Dear Bloggers..
My break is almost over...All I can say is that I dont have enough rests eventhough I took 7 days leave for Hari Raya.. Damn! benco dengan kerjaya macam ni tapi aku sangat devote hidup aku pada kerjaya ini.. Memang inilah kerjaya impian aku selama ini..
Aku sangat bahagia bergelar seorang pengamal undang-undang.. [sorry! cant tell u ape pekerjaan sebenar..] Yela.. belajar habiskan masa almost 6 years.. Siap mengadap dugaan masa final year repeat paper Family Law??? my god! teruk kan? tapi tula.. bak kata cendekiawan.. Pointer tak janjikan ape2.. yang penting ape yang u pratikkan apa yang u belajar dulu semasa u keje sekarang ni.. Aku tak kata yang aku ni bagus,, since aku feel yang banyak lagi yang perlu aku belajar. Tapi.. im proud of myself for being at this level rite now.. and as for now.. aku akan struggle untuk terus berjaya sampai pegawia Turus.. hahahaaaa.. berangan siottt!!
Abah tak kasi aku tukar profession dari seorang peguam kepada cikgu/lecturer since both of parents pun dah bergelar cikgu selama lebih 30 tahun.. Abah pernah cakap.. cukup abah,mama,adik and kak long je yang bergelar pendidik.. dia nak aku kekal jadi peguam.. Erm.. nape ye? sampai sekarang tak tahu kenapa? mungkin dia nak aku lebih menyerlah lagi kan.. takpe la.. walau apepun yang Abah nak.. aku ikutkan aje.. yang penting Abah bahagia.. Aku?? takpe.. since aku pun sayang sangat dengan kerjaya ni biarlah aku teruskan je dengan kerjaya ni..
Sebut pasal kerja ni.. Lusa dah kena masuk ofis coz ade court case to handle.. *sigh! Penat kan? first day masuk ofis balik, dah kene pergi court.. tak ape lah.. kata makan gaji kan.. huhu! ok lah.. mau tidur sudah.. tomorrow, in the early morning.. me leaving for Malacca.. gudnyte all!
Rindu Tunang.. hihi!
xoxo,
Absolute Biel

Monday, September 21, 2009

DEAR STALKERS

Bloggers..
I dont mind if you are here just to read and get updates on my love n life.. But to all stalkers out there.. be it, my pencuri laptop, or orang yang sj2 nak cari pasal.. Please..please..please... Stay away from my life..
Especially when your interest is only to stalk on me.. and nothing else.. Coz i dont want to cause any trouble in here ok..
Thank you in advance..
xoxo,
Absolute Biel

Hari yang memenatkan...

Dear Bloggers..
Penat lagi hari ni.. tak terucap penatnye.. bukan pasal kemas rumah ok. Tapi penat berjalan2 beraya dari rumah ke rumah.. hari ni balik kampung di Ayer Putih, Serdang, Kedah. My goodness.. semua sedara sebelah Abah balik raya kat kampung tahun ni.. kalau ter'miss' satu rumah.. konfirm la dorg merajuk kan.. Tambahan pula, nak langsung majlis nikah aku Sabtu depan. Jadi, setiap rumah yang kitorg singgah tu kena la lama sikit.. Nak cerita satu persatu secara terperinci ape yang kitorg dah plan masa nikah tu nanti..hii!! Lepas selesai je round semua rumah.. kitorg bertolak balik Alor Setar around 7pm.. hurmm agak lama jgk perjalanan tu..lebih kurang 1 jam 45 minit dari Bandar Bahru ke Alor Setar Selatan..haish! letih takleh bayang la kan..huhu..
Balik je dapat phone call dari tunang.. maklumkan yang parents and adik2 dia nak datang esok..Aiyak! penat lg la.. ingatkan cuti ni boleh la relax2.. Sekali penat tak hilang2 jugak. Dahla masuk keje khamis ni ade bicara.. damn! Puasnye aku advice dorg untuk tak datang since the nikah is just around the corner.. dorg still insist nak datang jugak. jadi terpakse la terima kedatangan dorg dengan hati yang terbuka kan? takkan nak buat muka masam lak kan.. tak manis lah n tak elok jugak la kan..huhu.. dhla bakal jadi family aku jugak nti.. hurmm..
Pastu.. borak2 lagi dengan tunang sampai naik bosan dah takde modal nak cakap ape.. Last2, decided to online FB.. usha2 2-3 orang kwn sejawat.. check out sorority life (best!!) .. agak2 bosan balik.. terus off FB.. malas nak layan sgt.. since kebelakangan ni banyak sangat perkara yang tak diingini berlaku kan.. So, mengikut kata tok,mama n makteh.. no need to blow up a fight kan.. buang masa je.. ape yang terdengar tu.. masuk telinga kanan keluar telinga kiri.. so, aku pun membuat keputusan untuk tak amik peduli pasal dorg la kan.. hikhik! malas seh! Aiseh..alangkah indahnya.. kiranya aku dapat men'print' keratan 'komen2 tersebut' dan seterusnya membuat tindakan lanjut dengan membuat laporan polis di bawah akta defamation..perghh!! best gitu u..!! this is really happening in my life.. huhu.. But.. taknak la besarkan citer kan.. so better for me to just relax myself .. and keluarkan kenyataan "DO I LOOK LIKE I CAR BOUT YOU?? HELL NO.. I DONT GIVE A DAMN.." ahaks!!
So.. Mungkinkah salah seorang dari pembaca blog ini adalah orang itu?? What u give.. u'll get back.. not now.. but SOMEDAY..
Wahhh.. Ini serius.. Kalau aku print ni.. Im about to blow up la kan.. OCPD?? CPO?? KTD??(KTD pun termasuk ke?) CM?? LA?? no phone dlm tgn la beb! (riak tak hingat!!) have to babe.. huhu.. nak hidup.. keskes!~
Lupekan riakkan aku ini ~~ malas nak bertekak dengan orang bodoh umur 33 tahun yang dok kt kawasan penagih dadah ni.. so, better go on with my life la kan.. and bloggers, sine its late nite oredi.. im shutting down my netbook.. Gudnite all!
xoxo,
Absolute Biel

Sunday, September 20, 2009

Sesiapa Yang Berkenaan

Kepada stalkers/orang yang suka komen pasal aku/orang yang suka2 nak aibkan aku...
Cukuplah.. Besar sangatkah dosa aku pada kamu? Apakah kesilapan aku yang lalu tak dapat ditebus dengan ucapan mohon maaf ini? Jika YA.. Maka kamu bukan umat Islam sejati.. Maafkanlah aku.. Hentikanlah semua ini.. Aku sudah malas dan bosan dengan semua ini.. malah aku sudah bertindak untuk berdiam diri.. Andai semua itu tidak cukup, aku tidak punya jalan laagi untuk kamu2 yang sesat ini..
Selamat Hari Raya Aidilfitri.. "Buanglah yang keruh, Ambillah yang jernih"
Absolute Biel

Salam Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Mohon maaf andainya ada terkasar bahasa dan tersilap langkah.. Mohon ampun kiranya pernah sekali aku ter'mention' nama sesiapa di dalam blog ini tanpa kebenaran..ataupun ter'ambil' idea/hakcipta sesiapa untuk kepuasan diri aku..










Dipagi hari raya.. seperti biasa aku pergi ke rumah Tok (nenek) di Kepala Batas.. Tahun ini tak seperti tahun2 yang lepas... Tak tahu kenapa.. rasa lain sangat.. Mungkin penat sgt kot setelah 2 hari bertungkus lumus mengemas dan mengecat rumah..hihi. Manja tul!! apa nak buat.. aku je yang tinggal kat rumah tu selain Anas.. Dia memang asyik dengan dunia dia je. So, aku la yang terpaksa mengerah tenaga aku ni.. hurm! lumrah!


Seawal pagi raya.. aku tak sempat menunaikan solat sunat hari raya.. sebabnye, sampai je kt perkarangan masjid, orang dah penuh..sampai ke bahagian tangga masjid tu! [tu la.. sape suruh lambat lg..] hehe.. lambat bersebab ok.. Adik aku tersalah ambil baju la weii.. huhu. Aku terus lepak rumah tok. tolong makteh buat final touch kt rumah tok.. sangkut curtain yang x sempat dia nak sangkut tu.. hihi..sian! semalaman dia kemas rumah sorg2.. katanya pukul 5 pagi baru tidur.. sigh!


**So damn daddy-wannabe ok!

Next.. aku hidangkan lontong, nasi himpit, ketupat, rendang ayam, serunding daging/ikan untuk jamuan para tetamu.. Erm..bercakap pasal tetamu.. tahun ni memang letih tahap ayam la kan.. tetamu yang datang berpusu-pusu..lepas satu famili, datang lak lagi satu famili.. Serius penat! even dah pukul 6.30 petang pun tetamu tak stop2 datang.. pendek kata, laksa yang kitorg jadikan sebagi back-up in case tak cukup lontong and ketupat.. HABIS!!! haha.. even laksa tu pun kitorg kena re-stock 3 kali ok!.. pergh! Aku? seperti raya2 sebelum ini selain dari hidangkan makanan, tugas aku adalah di dapur.. basuh pinggan la apa lagi? Tapi this time around.. no more apron! huhu..


Sebut apron teringat lak kat baju raya.. Tahun ni takde baju raya yang special atau grand sangat coz tengah buat perbelanjaan berhemah.. huhu.. baju pun beli kain murah n upah menjahit pun murah aje.. hihi..tapi puas hati.. coz the kain is quite nice and bright plus the jahitan tersangat la kemas dan sangat berbaloi dengan upah jahit tu..huhu..tahun depan nak tempah kat orang yang sama jugak..

**Inilah cucu-cucu tok.. Kami semua 'wayar'..haha

Aku dok kat rumah tok ade la sampai pukul 9 malam.. Setelah pastikan semua telah dikemaskan.. abah ajak kitorg balik rumah kat Alor Setar lak.. Anas? tido rumah tok.. dia baby sitter tok..hehe.. sayanggg tok! Tapi satu benda terlupe.. Duit raya Tok!!! alahai.. esok la aku gi bagi..sian kat tok..jaga aku since kecik lagi.. tak terbalas budi dan kasih sayang yang tok curahkan pada kitorg..baik buruk kitorg dia tak pernah merungut.. selalu, kalau dah tahap degil sangat la kan..dia akan terus tegur kitorg... hurmm.. itulah kasih sayang seorang insan bergelar ibu kan..Suatu hari aku berharap aku pun akan jadi macam dia.. sayangi suami, anak-anak, dan jugak cucu-cucu..dan insyaAllah kalau dipanjang usia.. sempat melihat cicit-cicit aku jugak..

Ok la bloggers! aku nak layan FB lak.. huhu.. dah lama tak godek2 FB tu.. ape kabar la kawan2 ofis aku tuh.. Take care! daaa--


xoxo,

Absolute Biel

Saturday, September 19, 2009

Berakhirnya Ramadhan Munculnya Syawal... Hanya tinggal 14 hari..

Salam semua...
Hari ini merupakan hari terakhir di bulan Ramadhan.. 29 Ramadhan 1430 Hijrah.. Tak banyak yang ingin aku ceritakan hari ini.. Penat semalam masih belum hilang. Ye la.. aku hanya sempat tidur selama 3 jam.. itupun, diselang seli dengan kejutan dari ibuku.. the best part, masa mama kejutkan bangun sahur, aku boleh tanya dia balik kenapa aku kena bangun?? hahaha.. kelakar kan.. Nampak sangat tak cukup tidur..


Pukul 8, aku dikejutkan pula oleh Abah.. pagi2 lagi sudah bising minta aku surf internet? cari syarikat pembentungan ape lagi yang ade kat Kedah ni selain dari Indah Water.. Aku dengan taik mata penuh ni.. bangun dengan malas sekali mengambil netbook ku dan mulakan pencarian.. Cari punya cari.. takde satu pun yang aku jumpe.. haishh!! memang saja nak uji aku ni. pukul 9 pagi, abah ajak mama gi pasar cari daging untuk buat rendang dan serunding.. duh! aku kena tinggal lagi.. yang tak bestnye, takleh sambung tidur.. kena habiskan keje semalam tu.. i.e kemas rumah..


Aku terpaksa akur dengan arahan mama tu.. ye la, kalau bukan aku siapa lagi kan nak tolong dia.. hanya aku saja yang dia bole harapkan.. tak tahu la raya tahun depan macam mana kalau aku takde.. Kesian mama.. aku ade kakak sulung.. tapi dia pun tinggal jauh dari mama and abah.. walaupun suami dia tinggal sebumbung dengan parentsku, but still tak banyak membantu.. almaklumlah.. mak aku bukan jenis yang suka buli menantu dia.. heheeh!! jadi selamatlah sape2 yang jadi menantu mak aku.. Konpem dia tak suruh korg buat keje punya la.. hihi.. tapi tak tahu la menantu pompuan cmne lak dia layan kan.. beware!! kahkahkah!!


Kemas punya kemas.. naik atas turun bawah.. naik tangga turun tangga.. adeh! capek aku dibuatnya.. tapi alhamdulillah akhirnya siap juga aku kemas rumah nih.. Tapi jangan fikir pulak entry kali ni aku nak tunjuk gambar rumah aku yang telah dikemaskan.. tapi aku nak tunjuk a glimpse of the bilik yang bakal aku diami nanti.. Dan tak lupa juga... dalam entry semalam, aku ade bagitau aku ade siapkan gubahan hantaran.. dan hari ini aku nak tunjukkan hasilnya.. walaupun ade setengah barang macam sweets and chocs masih belum beli.. tapi tula.. nak tunjuk jugak!

** Abaikan segala ape yang korang nampak disebalik cermin tu ok..

Ini keadaan dressing table dalam bilik aku tu.. hehe..saja je tambah daun2 and bunga roses tu..nak nampak mcm dlm garden..




** Colors may differ from its actual

Ketiga-tiga di atas ini pula, sebahagian dari hantaran yang dah berjaya aku siapkan.. Cuma perlukan sedikit final touch.. So, ape pendapat korg??

xoxo,

Absolute Biel



Friday, September 18, 2009

Menjelang Hari Raya..

Salam Aidilfitri buat semua pembaca..
Sigh! itulah yang dpt aku luahkan.. aku letih, penat.. tapi masih cuba untuk entertain rakan2 bloggerku utk kali ini..
Aku bertolak pulang ke Kedah dari Kuala Lumpur tengah hari tadi.. Bas pukul 1 petang.. Transnasional Double Decker.. hihi.. this is my 2nd time naik double deck duduk kt level bawah.. 1st time masa naik Durian Burung.. agak lama jugak la dalam bas.. naik kematu bontot aku ni. Sampai Shahab Perdana around 7.30pm.. memang penat habis la.. jawab nye.. berbuka puasa kat dalam bas.. masa azan berkumandang bas dah sampai di kawasan Pendang. Patutnya, sempat berbuka kat rumah dengan family.. tp tula, disebabkan jalan jam masa kat penang tadi.. so, aku terkandas sekejap di situ..hurmm..dah takde rezeki kan.. apepun aku bersyukur ke hadrat Illahi kerana memanjangkan lagi usiaku ini dan beri kesempatan pada aku untuk berhari raya dengan famili.. Nak2 lagi raya kali ini, raya terakhirku sebagai anak dara.. tahun depan? ikut kata suami ok.. hihi
Erm.. sesampai je aku kat rumah.. abah dah minta tolong.. "pergi kemas bilik kamu tu.. nak nikah nanti nak guna bilik tu kan.. mama baru je belikan set bilik tidur untuk kamu..pergi naik tengok. n tolong kemas2 ape yang patut.." Aku pun dengan excitednya, naik ke bilik baru aku..hihi bestnye! dpt katil baru sempena nikah nanti..thanks mama thanks abah! terharu!!!.. aku pun ape lagi berkobar-kobar la mengemas bilik tu.. banyak jugak baju2 aku ye.. dh lama aku tinggalkn baju2 aku tu sejak2 belajar di shah alam..tp alhamdulillah..still muat ok! hihiii.. ;P lepas kemas bilik aku kemas pulak bilik anas.. semaknye takleh byg la kan.. bilik anak bujang/teruna.. biase la.. tp sebab kesiankan dia..aku pun tolong la kemaskan..siapkan hantaran untuk nikah nanti.. pastu check ape2 yang perlu untuk final touch bilik aku tu.. Oh ya..nasib baik terpandang satu dudut dalam bilik tu.. nampaknya, perlukan cat baru nih! hihiii.. borak2 dengan Abah..and abah pun setuju untuk cat semula bilik tu dengan kaler putih..mama cakap putih more suitable coz nanti bilik tu akan nampak lebih besar..
Pas dah habis kemas.. lepak tengok tv.. ade cite Face-off.. sampai 10.30pm, sambung tengok citer HellBoy kat Tv3.. biase je citer dia.. aku kureng minat lah kan.. hihiiii.. tp sj2 je layan untuk isi masa lapang. Ngam2 pukul 12a.m layan lak niteline kt TV3.. tetibe terdengar satu news.. 2 beradik meninggal dunia eksiden kat jalan ke teluk intan.. hurm.. noticed that one of the siblings was my junior back in my uitm years.. iskh! Innalillah... Dia jugak my junior DPP (Deputy Public Persecutor) in Putrajaya.. although aku tak pernah bercakap dengan dia.. tapi yang pasti, dia rakan sejawat aku.. sudah pasti tinggalkan kesan yang amat mendalam pada aku.. Tambahan pula bila terbayangkan apelah perasaan ibubapa dia bila dapat tahu apa yang menimpa anaknya kan..?? Salam Takziah buat keluarga Siti Zubaidah.. Moga kamu tenang di sana.. Al-Fatihah -Amin-
Alhamdulillah..aku masih boleh melihat ibubapaku..aku masih boleh pulang berhari raya.. Itulah... ajal maut di tangan Tuhan.. kita tak mampu buat apa2 bila sudah sampai ajal kita.. Hanya bekalan yang mengiringi kita ke alam baru..
As for now.. aku ber'sms' dengan tunang tersayang..rindu rasanya bila berjauhan.. tapi apakan daya.. kami cuma tunangan sahaja.. belum ada ikatan yang sah lagi.. Tapi takpe, tahun depan InsyaAllah kami beraya bersama sebagai suami isteri.. dan mana tahu, jika dilimpahkan rezeki, kami beraya bertiga.. hehe dengan orang baru.. Amin..
Tapi tula.. raya kali ni amat bermakna bagiku..walaupun kakak sulungku dan anak-anak serta suaminya tidak beraya bersama pada hari raya pertama.. ianya tetap bermakna buatku.. Raya pertama title aku sebagai seorang anak.. Tapi pada raya ke 14, statusku bertukar... Dengan izinNya, ini juga raya pertamaku sebagai sebagai isteri kepada Mohd Ridzuan Abdul Gaffur.. Best kan?? Semoga perjalanan hidupku semakin hari semakin dipermudahkan olehNya..
Baiklah semua.. sudah lewat malam ni.. Baik aku tidur dulu..kerana esok hari terakhir semua umat Islam berpuasa.. Maka aku masih perlu bangun awal untuk siapkan sahur.. Gudnyte All...
xoxo,
Absolute Biel

Thursday, August 27, 2009

When I Fall In Love... Again!

I am so in LOVE with the dais...
*sigh*

Tuesday, August 25, 2009

Payment Day...

It's Government Servant Payment's Day...
But dunno wut to do with my salaries...
I've transferred my Mom and Dad's monthly allowance...
And even my housing rental..
Erm.. [banyak lagi nih... nak buat ape ye? haha!]
ME sooo notty!!

Monday, August 17, 2009

Gelora Melanda...

Sedih dengan masalah yang melanda...
Makin dekat nak kahwin... Makin banyak dugaannya...
dan
Duit sentiasa tak cukup...
I wish I earn more money...
So that I can have everything that I want...
Liability every month...
1. Mama
2. Abah
3. Kereta
4. Insurans
5. NCB kereta.. [a year ago..babyku eksiden.. :'(( ]
6. Bil Kad Kredit [if any]
7. Sewa Rumah
8. Utilities
9. Makan & Minum [makin kurus la lepas ni...]
10. Emergency Money??
Banyak kan??
Kalaulah gaji RM5K - 6K..
Ni ciput je.. Tapi tetap syukur..
Alhamdulillah..
Cuma..yang sedihnya...
tak cukup untuk tampung living cost yg makin bertambah ni..
especially dah menjelang majlis perkahwinan..
LOAN?? Oh tidak..
itu jalan terakhir yang aku pilih...
Tp setakat ni..
SAY NO TO PERSONAL LOAN!!!
hehee...
Nak harapkan bakal suami??
Aku bukan jenis itu...
Aku suka cari duit sendiri...
Kalau boleh, beli baju pun nak guna duit sendiri..
Aku taknak terlalu dependant
Nti padah!!
Taknak diri dimanjakan dengan wang ringgit...
Tapi Baby Sayang,
Duit I makin berkurangan... [sobbb!!]
[sesape boleh tolong...???]

Wednesday, August 5, 2009

Today...


This is me...

.

.

.

.

.

.

Today

.

.

.

.

.

.

.

.

.

@ the Prosecution's Office

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

This is what happened to you when u took

extra dosage of Cough-en Linctus

Thursday, July 30, 2009

Sudah Siap...............................................[Tapi Perlukan Minor Correction] :((


Ok sissy and frenz.. kad sudah siap..
**sila klik pd gambar untuk view
[sorry... link sgt kecik..]
Color yang dipaparkan bukan color sebenar kad jemputan ni..
Ini cuma draft yang dihantar oleh team grafik
kadkahwinku.com
Warna sebenar??
Tunggu.....

Monday, July 20, 2009

Happy 2nd Anniversary Sayang...

Haha.. Kalau tengok tarikh memang la dah terlewat 1 hari kan..but I dont care..

Baby memamg memahami... sebabnya.. hari ulangtahun kami kali ni tak dapat dicelebrate dengan proper.. coz aku ade kes yg perlu dikendalikan... dan Baby pulak perlu hadiri beberapa meeting dengan client.. dan jugak pergi jumpa wedding planner kami untuk konfirmkan tentang majlis kami nanti.. how sweet!!

.
.
.
.
.

the actual date is
YESTERDAY!

.
.
.
.
.

20.07.2009

.
.
.
.
.
.

which means, kami mula serius pada

20.07.2007

.
.
.
.
.

haha! cantik kan tarikh ni..huhu

pada tarikh ni juga, adik sepupu aku meraikan ulangtahun kelahirannya yang ke 4...


-Akmal Farhan-

HAPPY BIRTHDAY COUZ...!!!!!

.
.
.
.
.

Ha..bercakap pasal tarikh ulangtahun ini.. pada mulanya aku dan Baby bercadang untuk langsungkan majlis nikah kami pada 20.09.2009..tapi sayangnya.. tarikh tersebut jatuh pada 1 Syawal.. jadi tak dapat la kami pilih tarikh tersebut dan perlu di tangguh ke satu tarikh lain yang berdekatan..haha..




Tarikh nikah bila??




Sorry..cant tell ya!




Nanti bila dah ready akan diumumkan ok..




Berbalik pada Anniversary kami ni..

kami hanya lepak2 pada petang Ahad di Island Red Cafe, Sri Rampai..


Kami melantak segala makanan yang ade..

Dan dihadiri juga diraikan oleh beberapa rakan terdekat kami..


Anol
Anol Jr

Jeb

Bob

.
.
.
.
.

Aiyaaa... mane pergi kawan perempuan??

huuh.. ini adalah parti yang tak dirancang sebenarnya..

Kami cuma ajak last2 minute..

Tp tetap bagi sejuta makna buat aku..


For starters,

Baby bawa aku tengok movie..


HARRY POTTER & THE HALF BLOOD PRINCE

takde la best sangat ataupun meletup mcm sequel2 dia sebelum ni..

tapi so-so je la..
Apepun aku puas hati sebab Baby bawak aku jenjalan
Pavillion cuci mata sempena Mega Sale ni..

haha..





Seterusnya..Baby suprisekan aku

dengan ini!!!

.
.
.
.
.







Hehe..LEWRE..






Then..my turn lak..buat suprise for him kat Island Red Cafe petang tu dengan ini!!


.
.
.
.
.



Kredit to Kak Ita from Gula dan Mentega
kerana menyiapkan CC ni spt yang aku minta dlu..
haha..mmg puas hati la dengan kerja tangan kak Ita yang neat ni..
Go kak Ita!!


Untuk baby bukan sekadar CC je..tapi 1 minggu in advance aku dh hadiahkan dia Perfume Gucci by Gucci for Men EDT..
Sorry gambar tak di ambil

Once again..

Happy Anniversary Sayang!!

Friday, July 17, 2009

Nak beli bunga telor yang murah dan nampak sangat mahal??.. Sila la baca entry ini..


DEAR FRIENDS,

I'm helping my little aunt to sell her hand-made item..

.
.
.
.

What is it??
.
.
.
.

BUNGA TELOR!!!!


Ok.. u guys kalau survey mane-mane pun..takkan dapat harga seperti yang kami tawarkan ini.. Memang la SUPER DUPER CHEAP!! Serius..takde tipu2 ni.. So, kepada sesiapa yang bercadang melangsungkan perkahwinan..ataupun nak sedekahkan kepada sedara untuk majlis kahwin dorg...dan masih berkira-kira mana nak beli bunga telor yang murah dan nampak sangat mahal.. Sila la scroll di bawah...

.
.
.
.
.
.
.
.
.




Red Hot Chilli

Item Code: 001


Material: Colored Socks, Ribbons & Pearls

Also known as: Bunga Stokin

RM7.00/pcs

** Normal Price Range: RM15.90-RM20.++






Apple Green

Item Code: 002

Material: Colored Socks & Ribbons

Also known as: Bunga Stokin

RM3.50/pcs

** Normal Price Range: RM7.90- RM12.90






Turquoise Blue

Item Code: 003

Material: Dip Flower Paint, Colored Socks & Ribbons

Also known as: Bunga Dip

RM5.00/pcs

** Normal Price Range: RM9.00- RM15.90

**Colors are available at your request

**All items are PRE-ORDER items
.

.

.

.

SUPER DUPER CHEAP right??
.

.

.

.

sO, hurry up!! since all items are pre-order items.. So, we need ur help to order it as soon as you can.. so that we can alocate our time to make sure that ur item arrived on time..

HURRY!!!

How to ORDER??

SMS/E-mail me @ 019-3203669/017-3977064 & belle_legal@yahoo.com