FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

WEDED BLISS

Daisypath Anniversary tickers

OUR GIRL

Lilypie Second Birthday tickers

OUR BOY

Lilypie First Birthday tickers

EL TIGRE (TIGRA)

PitaPata Cat tickers

Wednesday, February 4, 2009

Sepetang Bersama Kak Jun...


Rabu..4 Februari 2009..

Half day from office - since pergi court pagi tu..


1 pm:

Bertekak dengan fiancee sbb lambat sgt dtg amik.. actly not really bertekak la.. cuma ngomel sket je..hikhik!


1.40 pm:

Ngam2 lagi 20 minit sampai rumah Kak Jun.. Sampai je..terus rase satu feeling.. cuak beb! 1st time nk belajar buat cupcakes - BC frostings n fondant.. Erm.. Decided to call kak Jun first.. nak make sure betul ke tidak rumah dia nih.. tut..tut..tut.. Ade org jawab.. tapi bukan Kak Jun.. Anak pompuan dia.. [sori..nama tak sure..huhu] ..dia kata 'mama tgh sembahyang..' aku pn jwb..'ok2..takpe..nk tya je..rumah adik kat luar ade kete Vios kan??' dia jwb..'a'ah..' aku dgn pantasnye terus ckp.. 'ok! sy dh sampai..!'


Tapi tula..yg kelakarnya..aku tak terus keluar dr kete.. siap pesan2 kt fiancee lg jgn gerak lg selagi belum cukup 5 minit.. mane la tahu kot2 tersilap rumah gak ke..huhu..


1.55 pm:

SMS kak Jun lak..kata dh ade kat kuar rumah.. Kak Jun terus call n suruh masuk je..

Ape lg?? tersenyum kambing la aku jln sorg2 masuk rumah dia.. first thing yg aku ckp ialah..'saya sorg je ke arini akak??'
Kak Jun dgn senyuman yg manis pun jwb la.. 'A'ah dik..akak mmg hadkan org dtg belajar nih..sbb taknak nti ade yg tak concentrate mase belajar nti..kang byk yg ngomel je keje..'

[aku dlm hati.. btol gak tu..bagus gk kak Jun bt cmni..at least dia bg tumpuan kt aku je.. takde la rugi byr RM150 utk kelas mcm ni..huhu'

2 pm:

Masuk je rumah..kak Jun terus keluarkn peralatan utk buat cupcakes dia tuh.. actly, nk ikutkn takde la byk sgt... tp mostly alat2 utk bt cupcakes py toppings nih agak kecik n leceh a bit la.. ye la..klo hilang or misplaced tak ke sakit hati nak mencari??


Tapi tgk Kak Jun susun brg2 dia neatly.. bagus la Kak Jun ni.. very well organized.. yg jdkn bhn2 dia byk ialah fondant n BC tu.. coz nk kena bt mcm2 kaler.. pdnla.. org kalo jual cupcakes mahal2 aje.. rupenye lelah nk tukar2 kaler nih..


Nak tahu ape kak Jun ajar aku...??


Antaranya:-


1. Cmne nak frosting cupcakes tu bagi npk kemas n cantik..

2. Teknik2 utk buat bunga ros drpd buttercream - pakai mini ice-cream cone [cute sgt!]

3. Teknik2 utk buat daun, dan rumput drpd buttercream

4. Teknik2 buat bga petunia..bga yg leper2 tu..cantik n sgt mudah! cuma kena lembutkn tgn sket utk putar cone tu..

5. Teknik buat bunga ros dan daun drpd fondant..

6. Teknik2 utk buat edible drpd fondant i.e bumblebee, and mushroom

7. Teknik2 buat bunga ros ala2 swirls.. cute2..

8. Teknik2 gunakan acuan - mcm alphabets, bunga emboss and daun emboss..


I Made This!! Cute kan??


Erm.. banyak gak kan?? mmg best belajar dengan Kak Jun.. pendek kata.. 4 jam belajar dengan Kak Jun mulai dr pukul 2pm - 6pm mmg berbaloi.. Sebab Kak Jun banyak kongsi pengalaman dia... And Kak Jun tak jemu2 ajar aku.. Even there were many times aku tersalah buat bunga ros dr buttercream tu.. mmg jenuh jgk la nk membuatnya.. tp Alhamdulillah.. dapat juga ditempuhi..

Dan yg paling best -- Kak Jun tak jemu2 puji n geram bile tgk aku cepat sgt catch up dgn ape yg dia ajar.. huhu.. Thanks Kak Jun.. Sepetang dgn Kak Jun mmg satu pengalaman yg takkan aku lupakan sampai akhir hayat..


Kak Jun boleh siap acah2 aku lg.. 'haa..lepas ni nak letak cupcakes yg nabila nak jual nama ape lak?? blog nti nama ape?? -kasih berpanjangan- ke??


haha..aku pun gelak je la.. ble dia acah2 cmtu..segan lak jdnye.. tp besst..! kak Jun ni mak kpd 4 org anak.. so... ble dia ckp ala2 parents kita lak.. in fact, every single thing yg dia ckp kt aku.. mcm dia tau2 lak tujuan aku dtg belajar dgn dia - sbb nak mudahkn diri sendiri pd ms depan.. aka simpan angan2 nak buat sndiri door gift kenduri aku nti -- cupcakes la! -- kihkihkih!!
5.45 pm:
Semua dah siap..kemas2 brg sket.. penat gak la.. Anak Kak Jun yg sulung amik2 gmbr sket utk ltk kt blog dia.. hehe..malunye.. then, susun cukcakes dlm kotak.. [malu lak dgn Kak Jun..sbb bwk tupperware kecik sgt.. x muat nk letak cupcakes yg meriah2 tu..] tp nasib baik Kak Jun pemurah.. bg aku kotak utk isi semua cupcakes aku.. Actly, ade 12 semuanya.. tp kotak tu muat 9 je.. lg 3 muat ltk dlm tupperware aku..
Ade lg.. Kak Jun hadiahkn aku 4 biji mini cupcakes..cantik bekasnye! cupcake2 tu pn kiut2.. sorry takde gmbr..tak sempat nk amik..coz dh comot2 sket ms otw balik rumah..
Akhir kata...
MISSION ACCOMPLISHED!!

2 comments:

ღnFashyaღ said...

nabila...ko punye minat same ngan aku lor...aku pon berminat nak blaja buat cupcakes nie...erm...ko blaja skali tu je ke????aku macam nak blaja jugak!!!

Biel said...

huhu..aah baru 1st time blaja..
best tau!
gi la blajar..
byk tmpt lg bleh blaja..
t aku tlg carikn utk ko..
tp ko kene la korbankn sket ms n duit..
coz kdg2 dorg ni ske bt kelas time hr keje..
tp mcm akak yg aku blaja nih..
dia flexible gk..
tp kena tgk jadual la..
mcm aku ikut dia pya jadual..
sbb slalunye dorg ni jadual packed..