FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

WEDED BLISS

Daisypath Anniversary tickers

OUR GIRL

Lilypie Second Birthday tickers

OUR BOY

Lilypie First Birthday tickers

EL TIGRE (TIGRA)

PitaPata Cat tickers

Wednesday, March 16, 2011

Positive

Seperti yang aku bagitau korg dlm entry "Allah has answered my prayers" sebelum ni, Hubby is the happiest man on earth. ;) dan tak terkecuali diri aku sendiri. Memang good news ni pun yang aku nak selama ni.

Syukur Alhamdulillah, sekarang dah masuk 10 minggu in which InsyaAllah, menurut Gynae aku akan lahirkan baby pada 13 Oktober 2011. hehe. Best! Sebab aku dan hubby nikah pada 3/10/09 dan Birthday Hubby jatuh pada 21/10 and also not forgetting my mom's birthday on 2o/10. So, ade la 4 in 1 occasion dalam Oktober every year kan! [kopak!]. ;P

Ok kali ni nak cerita macam mana aku boleh tahu yang aku pregnant. Its up to you guys ok nak baca ke tak. Kalau rasa bosan tak payah la baca ek coz this entry is going to be a very longgggggggg entry. hahaha!

Ok, mungkin tak ramai yang tahu. Aku dan suami masa sebelum kahwin lagi dah plan. Kalau after a year tak dapat conceive lg, terus nak dapatkan rawatan dari pakar. So, lepas genap 1 tahun kitorg kahwin, kitorg terus gi jumpa dengan Gynae di GH. Dari situ, kitorg di rujuk ke bahagian Infertlity untuk buat IUI. So pada 7/2/2011, aku dan hubby took a leave dan dapatkan nasihat dan rawatan kat GH.

Tapi tula, orang ramai cakap rezeki tu ada di mana-mana kan. Ms 7/2 tu, nurse tu pesan kalau datang je period (next one) terus call jabatan diagnostik untuk X-ray's appointment. So, lepas dptkan rawatan pd 7/2 tu aku dan hubby terus ke Mid Valley jalan2 cuci mata.

Masa tengah dok jalan2 tu aku terasa macam ade something discharge from my vagina n masa tu tak tunggu terus gi toilet tgk kot2 dah period. Yes! memang period tapi yang pelik period kali ni macam warna coklat - dalam bahasa kotor skit, macam najis pun ade. aku tak bawak panties spare masa tu. so nak taknak, terpaksa la pakai 'pad' je dulu.

Then kitorg jalan2 macam biasa. Tapi pd ms sama aku rs sakit kat bhgn vagina. Tapi masa tu aku fikir normal la kot period baru nak keluar. Malam tu, terus kitorg balik rumah. Tapi keesokan hari bila aku bangun pagi, period tu dah tak keluar lg dah. Aku jadi pelik. Tapi in my case, this is very common sbb sejak aku kahwin period aku cam lembab sikit nak discharge. Jadi aku biarkan je la.

After a few days, in fact after a week! masa tu aku ingat lagi hari Maulidur Rasul, 16/2/2011 12 Rabiul'awal 1432H, aku rasa pelik sangat dengan diri aku. Im supposed to have period at that time. Tapi breast rasa sakit yang amat. Perut rasa macam banyak sangat angin and ade milky discharge. Dalam hati masa tu... "Aku pregnant ke? Iskh tak mungkin la..." Seminggu aku diamkan dari Hubby. Sian dia. and ms 16/2 tu kebetulan gi farmasi. Aku dah tak tahan nak simpan rahsia lama2 dari hubby and also kemusykilan diri ini, so aku pun beli la UPT.

Balik rumah, sorok2 UPT tu from hubby. Taknak dia simpan harapan. Lepas Isyak aku terus masuk toilet bt UPT (curi2 masuk toilet boley?). Kuasa Allah SWT. Masa baru masukkan my urine dalam UPT tu, aku terus terperasan ada 2 line pada UPT tu. Hati dah mula dup,dap,dup,dap... "Betol ke ape aku tengok ni? eh xpe la.. tunggu la 1 minit dlu baru tengok lagi sekali.." Lepas 1 minit aku tengok lagi sekali and tadaaaa! good news! im Pregnant!
Aku rasa nak nangis je time tu. Tapi aku tahankan je. Belum sempat masuk bilik, dah jerit2 panggil Hubby "B!". Masuk je bilik, aku terus tunjuk and terus menangis. Hubby masa tu macam blur2 lg. Dalam nak percaya atau tidak. Aku terus lompat kat dia and terus peluk dia... Menangis teresak2 masa tu... (drama queen ;P).

Lepas tunjuk kat Hubby, dia pesan jangan excited lagi. Tunggu gi confirm dengan doktor dulu. So off we go to meet Dr Darina @ Melawati. Dia yang dari awal sampai ke sudah tahu perkembangan aku. Sakit apa semua dia tahu. So, we gave her the honor untuk sahkan my pregnancy. ;) and YES! it is CONFIRMED that I am pregnant!

Hubby masa tu memang muka berseri2 gile! First person yang aku call is my Mom! Tapi being Nabilah yang tak pernah nak cerita hal peribadi sgt kat Mama, aku jadi kekok. I dont know where to start. Even, aku minta Hubby yang bgtau mama boley? Hubby membebel, dia cakap "She;s ur mom. U should tell her own ur own.. not me..." btol jgk.. Kalau hubby yang bagitau mesti dia kecik hati kan.

So, like Ive told u before... I am 10 weeks now. So far, aku tak suffer from severe morning sickness. Alhamdulillah. Cuma masa awal2 dulu ade Nausea dan aku dah berjaya hilangkan Nausea dengan mengunyah kekacang, biskut, roti or anything yang ade kat rumah tu.. hihi. In fact, aku bawak bekal biskut everyday dalam bag! ;)

Tapi one thing yang tak best, aku tak boleh bau hanyir. tak kisah la ikan ke, ayam ke, daging ke...as long as it is smelly/couchy terus aku tolak ketepi pinggan aku tu.. hihi. and one thing for sure! I turned out to be a vegetarian. Semua sayur aku makan. Paling bahaya bila makan nasi campur kat kedai. Semua jenis sayur aku nak makan. ;P

Oh ya! masa kandungan 8 minggu, aku terus gi scan kat Pusat Perubatan Naluri @ Wangsa Maju and had registered myself untuk deliver baby kat situ. InsyaAllah. Masa first time scan tu memang risau jugak la sebab tak pernah tengok baby lg kan. So, masa mula2 nampak tu, aku almost burst into tears. Hubby takdenye nak nangis, excited lg ade. Aku? mana tak nak nangis, tak terasa masa berlalu dgn cepat in which i am now 27 yrs old and going to be a mother soon! with a baby in the belly... I believe for those yg dh jadi ibu pun pernah rasa mcm aku rs kan?

So i think thats all for now. Later2 will update more and dont worry when the time comes aku akan reveal whether its a boy or a girl! hehe... below, aku nak kongsi beberapa gambar sepanjang pregnancy aku ni.




Me - 8 weeks pregnant! :P

My First Year Baby Book. A gift from Khairi & Wife!
Now I can fully utilised it. hehehe.



Our baby's first picture. Can u spot its heart? ;)

4 comments:

Girls Like Me said...

hi, happy to hear ur experience about pregnancy :)

congrats u , bila la pulak turn i kan? tak saba :0

MR & MRS. RIDZ said...

hi dear! thanks for dropping by..
dont worry, ur time will come.
i tggu 1 yr plus utk conceive. im sure u can wait just like myself. be strong ok. and jgn ambil hati or stress everytime people ask u 'ade isi ke blom' whatsoever.. just ignore them. makin u fikir, makin u susah nak conceive. ;)
follow i ok! thanks again!

neverletmego said...

Salam dear. congratulations :) ur edd 13 oct yer?looking forward to see ur junior ikutmuka sape ..mesti comel...i love baby .take care ..

MR & MRS. RIDZ said...

w'salam nadia! good to hear from you.
thanks for the thought.
hehe. insyaAllah kiut mcm aunt Nadia..hihi.
doakan yg terbaik untuk baby i ye..
lama tak update dgn u..