FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

WEDED BLISS

Daisypath Anniversary tickers

OUR GIRL

Lilypie Second Birthday tickers

OUR BOY

Lilypie First Birthday tickers

EL TIGRE (TIGRA)

PitaPata Cat tickers

Monday, September 27, 2010

.Maaf/Sorry.

MAAF @ SORRY... Cukupkah? Aku pernah dapat sms dari seseorang selepas terjadinya satu kejadian, dan dia memohon maaf... "...tolong sampaikan pada Ridzuan (suami saya) jgk ye.."

Saya tunjukkan pada Suami ketika itu. Tapi dia cuma jawab, "...maaf pada awak shj tak cukup. maaf sekadar sms juga tak cukup. kalau ikhlas minta maaf, datang jumpa saya dan keluarga. minta maaf pada ahli keluarga kami.... (sambil merujuk kpd satu insiden dlm keluarga).."


Aku? hanya mampu senyum dan menjawab semula sms tersebut. Aku maafkan cuma aku tak boleh lupakan penghinaan terhadap kami sekeluarga. Alhamdulillah, aku taknak toleh belakang lagi slps orang tu minta maaf. Tapi kali ini, soalnya, cukupkah maaf yang dipinta oleh orang tu?


Suami saya masih belum maafkan. Keluarga suami pun belum maafkan lagi. Perlukah saya bagi tahu orang tu?? Betul kata suami saya. Nak minta maaf biar ikhlas. Bukan sekadar sampai-menyampaikan. Kalau betul2 nak, datang berjumpa sendiri.


Macam mana cara? Datang rumah - minta maaf. cakap satu2 apa yang kita dah buat salah pada orang tu. - kira macam perbincangan hati ke hati. Yela, kita tak tahu kan apa yg kita ckp tu mungkin dah sebabkn keluarga seseorang tu hilang kepercayaan, keyakinan. baik pada diri sendiri mahupun orang lain. Especially, when it comes to adat, keturunan dan pegangan agama.


Actually, aku pun tak tahu nak cakap apa lagi. Cuma a reminder to YOU, yess YOU! minta maaf biar ikhlas. Bukannya lepas minta maaf, terus diam diri as if dah terlepas segala tanggungjawab. Tunjukkan kita nak bina balik perhubungan kekeluargaan/persahabatan yang pernah wujud. OK!No comments: